Pedodonţie

Pedodonţia sau stomatologia pediatrică (stomatologia pentru copii) este disciplina care se ocupă cu prevenţia, diagnosticarea şi tratarea cariilor simple şi complicate, fracturilor dentare, patologiei gingivale şi a mucoasei orale la copii şi adolescenți.

Copiii prezintă necesităţi și probleme dentare diferite de cele ale adulţilor, și, mai ales, diferite de la an la an, pe măsura dezvoltării dentiţiei temporare (de lapte) sau a celei permanente.

Tocmai de aceea ei au nevoie de un specialist dedicat și instruit atât în problemele stomatologice ale copilului cât, mai ales, în comunicarea cu el.

Medicul, părinții și copilul trebuie să formeze o echipă bazată pe comunicare și încredere, pentru ca stomatologul să fie privit ca un prieten, nu ca un inamic, iar vizitele să fie plăcute pentru micul pacient, pentru ca acesta să nu acumuleze temeri și frustrări care îl pot îndepărta pe viitor de cabinetul stomatologic.

Tot pedodontului îi revine un rol esenţial în educarea copiilor, adulţilor și părinților pentru respectarea măsurilor de igienă orală și profilaxie, știut fiind faptul că este mai simplu să previi, decât să tratezi.

Se recomandă consultarea unui medic pedodont cât mai curând după erupţia primilor dinți, pentru a fi instruiţi în respectarea măsurilor de igienă și profilaxie dentară specifice vârstei.

Acest lucru permite copilului să se familiarizeze atât cu medicul pedodont cât și cu cabinetul medical stomatologic și oferă medicului oportunitatea de a recomanda părinților metode detaliate de prevenire a cariilor, dar și posibilitatea de depistare precoce a leziunilor sau problemelor gingivale şi/sau dentare.