Periaj profesional
Tuturor copiilor le plac dulciurile, sucurile naturale și alimentele viu colorate, dar majoritatea pot produce carii și pigmentări dentare, mai ales din cauza faptului că la dinții de lapte smalţul este mult mai subţire decât la dentiţia definitivă.
Periajul profesional îndepărtează placa bacteriană și petele dentare de pe suprafața dinţilor și din zone mai puțin accesibile și este o metodă de prevenţie care ar trebui efectuată cel puțin odată la 6 luni, deoarece permite medicului stomatolog să verifice la intervale regulate apariţia cariilor incipiente și să recomande diferite tipuri de tratament.
Periajul dinţilor la copii se face de când apare primul dinţişor, cu pastă de dinți și periuţă potrivite vârstei copilului. Indiferent dacă este efectuat cu periuţa manuală sau cu periuţa electrică, acest periaj îl obişnuieşte pe micuț cu această rutină și îi creează obiceiuri sănătoase pentru mai târziu.
Este de preferat ca primul control stomatologic să fie făcut la vârsta de 2 ani și jumătate, vârstă la care copilul poate să înțeleagă, să comunice, și învață să își coordoneze mișcările treptat-treptat. Este vârsta la care medicul stomatolog îl învață tehnica periajului corect, tehnică de o maximă importanță în profilaxie.