Tratamentul cariilor

Mulți părinți cred că dinții de lapte nu trebuie tratați, pentru că oricum vor fi înlocuiți, dar nu știu că ei sunt foarte importanţi pentru că de păstrarea acestora pe arcadele dentare pentru cât mai mult timp depinde dezvoltarea aparatului dento-maxilar dar şi a copilului, în general.

Iată de ce sunt atât de importanţi dinții de lapte:

 • Un zâmbet sănătos este frumos şi îl ajută pe copil să îşi dezvolte o imagine de sine bună şi să comunice mai bine cu prietenii şi profesorii
 • Atunci când dinţii sunt sănătoşi, copilul se poate alimenta corect, variat, fără restricţii
 • Dinţii sănătoşi menţin spaţiul pentru creşterea dinţilor permanenţi şi ajută la ghidarea lor în poziţia corectă
 • Copiii cu dinţi sănătoşi au şanse mai mari să se bucure de sănătate generală mai bună, pentru că afecţiunile dentare pot afecta şi restul organismului. Aceştia nu au întârzieri în creştere (înălţime şi greutate), iar abilităţile de a învăţa nu sunt afectate
 • Prezenţa unor dinţi sănătoşi, integri şi poziţionaţi corect ajută la dezvoltarea musculaturii orale şi faciale, care implicit contribuie la dezvoltarea unor maxilare sănătoase

Caria dentară este în continuare cauza majoră de pierdere a dinţilor în rândul copiilor.

Netratate, cariile dentare conduc la o mulţime de afecţiuni, care au implicaţii asupra dezvoltării generale a copilului, performanţelor şcolare şi a relaţiilor interpersonale, deoarece:

 1. Caria dentară netratată se poate infecta şi poate duce la abces însoţit de durere şi devine astfel o urgenţă medicală. Este necesar tratamentul de canal, pentru a face durerea să dispară şi pentru a trata afecţiunea. În unele cazuri mai grave este necesară folosirea anesteziei generale.
 2. Infecţia dezvoltată în caria dentară se poate extinde către organele interne şi poate afecta organismul copilului.
 3. Un dinte afectat de carie va ajunge să fie tratat sau extras. Tratamentul unei carii complicate necesită resurse financiare şi de timp mai mari decât în cazul tratamentului unei carii simple, incipiente.
 4. Extracţia unui dinte afectat înseamnă prezenţa unui spaţiu liber, care poate duce la dereglări ale poziţionării dinţilor pe arcadă. Erupţia dinţilor permanenţi este afectată şi este necesară folosirea unui menţinător de spaţiu.
 5. Copilul care prezintă carii dentare avansate nu se poate alimenta corect, are un somn deficitar, întârzieri de creştere, uneori prezintă irascibilitate şi atunci când cariile devin complicate, apar şi absenţele de la şcoală şi scăderea puterii de concentrare şi a atenţiei.
 6. Cariile dentare complicate fac ca prima vizită la medicul dentist să fie una care să îi lase copilului amintiri nu tocmai plăcute. Un copil cu dureri va fi cu siguranţă necooperant şi poate dezvolta anxietate faţă de medic, teamă ce îl poate însoţi pe tot parcursul vieţii.