Sigilări dentare
Primul molar permanent apare în jurul vârstei de 6 ani și poate fi ușor confundat cu un dinte de lapte.
Trebuie știut că ultimul dinte de lapte erupe pe arcadă la vârsta de 2 ani și jumătate. În jurul vârstei de 6 ani începe erupţia dinţilor definitivi, odată cu apariţia molarului de 6 ani și a incisivilor centrali mandibulari.
Molarul de 6 ani este mai vulnerabil la carie din cauza duratei mari a erupţiei, care poate să ajungă la 1 an din momentul apariţiei de sub mucoasa gingivală, fapt ce conduce la acumularea de placă bacteriană la nivelul suprafeţei sale, puternic reliefată cu şanţuri și fosete, adică, practic, cu foarte multe zone de retenţie a resturilor alimentare și nu numai. Tocmai de aceea cariile la molarii de 6 ani sunt foarte frecvente și se complică adeseori, din cauza amânării prezentării la medic.
Îngrijirea molarului de 6 ani se poate face prin sigilarea acestor şanţuri și fosete cu un material fluid, îmbogățit cu substanțe anticarie, care este apoi fotopolimerizat, bineînțeles după o periere profesională cu o pastă specială.
Copilul poate să bea sau să mănânce imediat ce pleacă de la medic, după sigilarea dinților, nu are nicio restricție.
Întreaga procedură este noninvazivă, nedureroasă, durează maxim 15 minute și îi scutește pe copii de posibile dureri de dinți și de carii pe viitor.
Odată sigilarea făcută, ea trebuie verificată cam la 6 luni, deoarece se poate fisura şi atunci protecţia molarului nu mai poate fi asigurată. În cazul în care sigilarea a fost fisurată, ea poate fi reparată şi va fi verificată din nou peste 6 luni.